lauantai 7. tammikuuta 2017

Bullet journal

Olen aina ollut muistikirja ja kalenteri ihminen. Teininä lukuvuosi kalenteri toimi muistilistana ja päiväkirjana. Sitä skräpättiin erilaisilla kuvilla, tarroilla ja jopa ilmastointiteipillä.

Nyt aikuisiällä kirjakalenteri on ollut käytössä aina satunnaisesti ja nyt pariin vuoteen ei ollenkaan. Seinäkalenterissa on olleet työvuorot ja muut menot. Henkilökohtaiset menot ja muistamiset ovat olleet kännykän kalenterissa, josta en ole ikinä pitänyt.

Nyt eteeni sattui hesarin artikkeli bullet journalista, jossa idea on että jokainen tekee itse kalenterinsa ja kokoaa siihen myös muistiinpanot, päiväkirjan yms tärkeät asiat mitä päässä pyörii. 

Sattumaa vai mitä, mutta eräänä päivänä kaupassa käydessäni kädessäni oli jo kirjakalenteri mutta jätin sen sinne. Päädyin kuitenkin ostamaan muistikirjan, vaikka minulla ei ollut sille edes käyttöä pitkään aikaan. Tästä ihanan kimaltelevasta kirjasta tuli minun bullet journal.

Aloitin kirjan omilla yhteystiedoillani. Ensimmäiselle aukeamalle tulee sisällysluettelo, johon kerääntyy pikkuhiljaa kirjan sisällys. Sivunumerointi tapahtuu samalla kun täytän kirjaa.

Seuraavalle aukeamalle tein puolen vuoden suunnitelman. Käytännössä jaoin aukeaman kuuteen osaan ha merkitsin jokaiseen oman kuukauden. Tähän listaan pitkäntähtäimen juttuja. Esim. tiedossa oleva lomamatka toukokuussa tai teatteri päivä maaliskuussa.

Sitten vuorossa oli meneillä olevan kuukauden kokonaiskatsaus. Tapauksessani joulukuun. Listasin aukeamalle 31 päivää, joiden riveille pystyn lyhyesti kirjoittamaan esim. joulukuun 16. Päivän kyläreissun.

Tämän jälkeen oli vielä vuorossa joulukuun "räjäytys" päiviin. Nyt käytin useamman aukeaman sillä jätin jokaiselle päivälle muutaman rivin kirjoitus tilaa. Näihin sarakkeisiin mahtuu tarkemmin selittämään päivän kulkua. Esim. Joulukuun 16. päivän kohdalla on kyläreissun sovittu kellonaika sekä osoite. Näihin "räjäytetttyihin" sarakkeisiin merkkaan mm. laskujen eräpäiviä, neuvolan kellonajan yms.

Näin on bullet journalin alku tehty. Nyt voin huoletta täyttää kirjaa muistiinpanoin ja kauppalistoin, kunhan vain muistan numeroida sivut ja täyttää saalla sisällysluettelon. Näin löydän myöhemmin mitä tarvitsenkin.

Uusi kuukausi kun koittaa teen kuukausittaisen perusaloituksen (ensin päivät listattuna ja sitten "räjäytettynä"). Siirrän pitkäntähtäimen kalenterista menot uuteen kuukauteen ja jatkan sitten kirjaa taas muistiinpanoilla.

Näppärää kaikki muistettava, kalenteri ja päiväkirja samoissa kansissa. Sivujen koristelussa vain taivas on rajana. Itse käytin washi-teippiä sivujen merkitsemiseen, jotta löydän kuukaudet helposti vain sivun reunassa olevasta ulkonemasta nostamalla.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita