maanantai 18. elokuuta 2014

Lampaantaljan pesu

Mulla oli kevät talvella ongelma. Mun ihana luonnonvalkoinen lampaan talja oli likaantunut talven leikeissä ja vaunujen lämmikkeenä. Yritin ettiä tietoa ja kysellä kokemuksia taljan pesusta. Jotkut olivat pesseet ihanpyykkikoneessa villapesulla ja villa ohjelmalla.

No en ite uskaltautunu siihen hommaan vaan tartuin neuvoon jossa suositeltiin Marseille saippuaa ja käsin pesua varovasti ettei pohja nahka kastu.

Näin siis pesin taljan:

Asettelin taljan vaakatasoon villa puoli ylöspäin. 

Katselin villan suihkulla, jonka jälkeen hieroin saippuan villaan ja hankasin käsillä vaahdottaen.

Tämän jälkeen nostin taljan yläreunasta roikkumaan ja huuhtelun melko runsaalla suihkulla.

Kuivatin taljan vaakatasossa villapuoli alaspäin mattotelineen päällä.

Ideana tässä pesutavassa oli ettei pohjalla oleva nahka siis kaatuisi ja sen myötä kovettuisi.
Halusin jakaa nää vinkit sen takia, koska itse koin saavani todella vähän tietoa taljan pesusta ennen siihen ryhtymistä. 

Kuvia mulla ei valitettavasti tähän ole, mutta talja puhdistui ja samalla sai ihanan kiharan karvan, joka alkoi kylläkin suoristua heti sisälle tuonnin jälkeen.

3 kommenttia:

 1. Tuopa olikin hyvä vinkki,sellanen hellävarainen. Meillä on risteytyslampaan taljoja ja kaikkein kovimmassa käytössä oleva saa noin joka toinen kesä tuntea painepesurilla pesun. Toimenpide on aika raju,mutta nopea ja karhea villa ei ole millänsäkään eikä nahka kovetu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä tietää että painepesurillakin voi pika pesun tehdä :) Tää mun keino oli melko aikaa vievää, vaikka jokseenkin terapeuttista :)

   Poista
 2. YHDYSSANAT 😳😳😳!!!!

  VastaaPoista

Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita