perjantai 19. heinäkuuta 2013

Leipuri hiiva asuu...

...Ei ainakaan minussa.

Elikkäs ostin yks päivä kaupasta Perheleipureiden Boule leipää ja rakastuin siihen aivan täysin. No olihan sitten pakko hieman surffailla ja kirjoja selailla, josko sitä löytyis ohje ko. leivälle. Jotakin hieman sinne päin ohjetta löytyi ja pitihän sitä testata. Noo se olikin sitten isompi prosessi kun ensiksi kuvittelin. Leipä piti laittaa aluille jo edeltävänä iltana ja seuraava nostatuskin piti olla vielä 4 tuntia.  

Tälläistä siitä sitten tuli. 



Myöhemmin löysin samaisen ohjeen, mutta missä leipä leivottiin valurauta pataan. Pakkohan sekin oli kokeilla, mutta enpä tykänny, leivästä tuli lättänä ku lantti ja kuoreltaan kova kuin kivi. 

Ohje tuohon leipään


7dl jauhoja
1/4tl kuivahiivaa
1 1/2tl suolaa
3,5dl kylmää vettä

Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lopuksi lisätään KYLMÄ vesi. sekoitetaan ja annetaan olla liinan alla huoneenlämmössä 12h/ yön yli

Seuraavana päivänä taikinaa käännellään muutama kerta ja lisätään hieman jauhoja kääntelyh yhteydessä. Itse lisäsin ehkä noin puoli desilitraa.

Taikina kipataan leivinpaperille ja annetaan nousta jälleen 4h.

Nyt taikina on enemmän tai vähemmän levy, jolloin leivinpaperin vastakkaiset seunat nostetaan yhteen (taikina liimaa paperin yhten ja leivästä tulee pötkylän muotoinen)

Tämä laitetaan uuniin tunniks 225 astetta.

Pata versiossa taikina kaadettiin valurautapataan ja paistettiin puoli tuntia kannella ja puoli tuntia ilman kantta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentit ovat enemmän kuin tervetulleita